högtid,  personligt,  Träning & Hälsa

Vårens ankomst

Igår söndag var den 20 mars och då började våren enligt kalendern. Det var vårdagjämning. Exakta tidpunkten var 16:32 svensk tid. Traditionellt sett har dagjämningarna haft stor betydelse i många kulturer, eftersom de representerade slutet av vintern. Vid den tiden står solen exakt lodrätt över jordens ekvator. 

Då firades också Norouz eller Nowrooz, det persiska nyåret vilket markerar vårens ankomst. Det persiska nyåret är den viktigaste högtiden bland de iranska folken. Perser, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer, hazarer och azerier firar högtiden. Firandet börjar redan veckan innan med eldfesten då man samlas och hoppar över eldar samtidigt som man läser en ramsa. Dagen före nyåret så dukar man fram ”Haftsin”. Denna duk består av sju olika saker som alla börjar på bokstaven S.

Norouz är en av mina favorit högtider eftersom det är en sån vacker och positiv tradition och jag har många fina barndomsminnen från tiden i Iran. 

Iår dukade jag själv inte fram nån haftsin eftersom jag och barnen åkte ner till min familj i Helsingborg och firade där istället. 

Det blev en super mysig och trevlig helg.

Mitt namn är Somayeh aka ”Somayeah”. Jag är 39 år, gift, tvåbarns mamma som bor i Stockholm. Jag har hållit på med dans större delen av mitt liv och jobbat som dansare och danslärare, främst för barn och ungdomar. Jag har även sysslat med musik, dansat med olika artister och som egen artist, men musikkarriären har jag lagt på hyllan för tillfället av olika anledningar vilket jag kommer att skriva om mer lite längre fram. Jag har även gjort och gör en del modelljobb, så man kan säga att jag är en ”mångsysslare”. Träning och hälsa är något som jag brinner för och det har gjort att just dansen har varit en stor del av mitt liv. Här på min blogg kommer jag att skriva främst om träning / hälsa, skönhet och mode och kommer att dela med mig om min vardag, tips, råd och inspiration på svenska.