
Persiska delikatesser
Hoppas ni har haft en bra helg och en härlig start på året. För min del har det varit en blandad helg med både lite träning och en hel del matlagning.
Så idag tänkte jag dela med mig av lite härlig persiska delikatess recept som är mina all time favorites. Jag har fått recepten från min pappa som är väldigt duktig på just rätter från Norra Iran, eftersom han själv är därifrån.
Det fantastiska persiska köket består av många smakkombinationer. Maten är sällan stark men det används många olika kryddor och örter som tex Gurkmeja, saffran, persilja, dill mm.
Teman för dagens maträtter var Granatäpple och valnötter. Två fantastiska ingredienser som ger en härlig syrlig och mäktig smak till maten. Jag älskar granatäpple och rätter och sallader som har granatäpple i sig. Både gott och vackert.


Zeitoon Parvardeh
Det första rätten är ”Zeitoon Parvardeh”, en oliv sallad gjord med granatäpple och valnötter. Det är en aptitretare eller sidorätt som är väldigt gott. Den här rätten ska helst förberedas och stå i kylen ett dygn innan servering.
Ingredienser:
• Ca 400 g gröna oliver utan kärnor
• Ca 3 granatäpplen som är syrliga, ej söta
• Ca 150-200 g valnötter
• 2 matskedar torkade mynta
• 6-8 vitlöksklyftor
• Salt & peppar
Gör såhär:
Ta en stor skål. Börja med att mala valnötterna. Själv gjorde jag det lite i taget i en mixer och det funkade bra.
Banka granatäpple kärnorna med baksidan av en slev. Ta ut kärnorna, spara 2 dl kärnor. Sedan Pressa resten av kärnorna saften igenom en nätsil. Jag pressade dem med handen. Se till att ha handskar då det kan färga av sig på händerna. Du behöver ca 2-3 dl granatäpple saft så att det ungefär täcker oliverna.
Riv eller pressa vitlöken.
Tillsätt myntan, lite salt och svartpeppar.
Blanda allt i skålen. Förvara det sedan i en matlåda/burk och se till att det är ordentlig stängd då det kan lukta mycket i kylen pga vitlöken. Låt stå i kylen över natten och servera sedan till maten.
Den här rätten kan kännas lite tidskrävande men är värd varenda sekund då den är himmelsk gott. Du kan spara det i kylen i ca en vecka.




Fesenjan
Nu till Fesenjoon eller Fesenjan som är en persisk kycklinggryta med malda valnötter smaksatt med granatäpple sirap. Den här rätten är väldigt mäktig och mättande. Fesenjan kan också göras med annan fågel som anka eller valfritt grytkött. Kycklingen kan bytas mot quorn för en vegetarisk variant. Servera med vitt basmatiris eller persisk ris med saffran.
För ca 6 portioner behöver du:
• 1 stor gullök
• 0,5 dl matolja
• 3 kycklingbröst filéer
• 400 g valnötter
• 3-4 dl granatäppelsirap
• 1 tsk saffran
• 1 tsk socker
• 6 dl kokande vatten
Gör såhär:
Mala valnötter i en matberedare eller mixer.
Riv löken smått.
Dela kycklingfiléer i mindre bitar och salta & peppra dem lite.
Hetta upp olja i en stor stekpanna.
Bryn kycklingen i pannan i ca 20 min.
Lägg kycklingen åt sidan.
Bryn löken i olja i några minuter.
Tillsätt valnötterna och fräs dem med löken ca 30 min på låg värme eftersom det lätt kan brännas.
Tillsätt granatäppelsirapen. Den bästa granatäpple sirapen är av iranska märken 1&1 och finns i vissa orientaliska/persiska matbutiker. Den är sur och tjock så tillsätt lite socker och kokande vatten och rör om. Låt d koka ca 1 timme och tillsätt sedan kycklingen och låt koka på låg värme ytterligare 20-30 min. Smaka av och tillsätt salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt. Man kan garnera grytan med granatäppelkärnor. Servera med basmatiris.





