högtid,  kultur,  personligt

Norouz (Persiskt Nyår)

Hoppas ni har en bra helg. 

Idag är den 20 mars och då infaller Det persiska nyåret år 1400. Beroende på solens position över horisonten så infaller den 20 mars, 21 eller 22 mars. Vårdagjämningen som är vårens första dag. Det persiska nyåret kallad ”Norouz” markerar början på något nytt. Norouz på persiska betyder ”Ny dag”.

Norouz firas för att välkomna våren och solens återkomst. Det persiska nyåret har sina rötter tusentals år tillbaka och en anknytning till Zoroastrismen vilket var religionen i det persiska riket. Norouz är den viktigaste högtiden på året och festligheterna pågår i cirka 18 dagar. Festen inleds tisdagen före nyårsdagen med eldfesten (Chaharshanbe Suri).

Norouz firas också även av andra nationaliteter och folkslag som afghaner, kurder, tadzjiker mfl.

Nyårsdukningen (Haftsin)

Dagen före nouruz ordnar man den speciella nyårsdukningen. Man brukar duka ett bord eller breda en duk över persiska mattor på golvet.

Denna duk består av sju olika saker som alla börjar på bokstaven S. Till de sju ting som ingår i nyårsduken hör:

-Senjed (en söt frukt som symboliserar tålamod och kärlek)

-Somaq (en röd, sur krydda som symboliserar önskan om god mat).

-Sabzeh (en bricka med vetekornsgroddar, linser eller liknande. Med detta önskar man att det ska bli ett år med bra skörd).

-Sib (äpple som symboliserar lycka och skönhet).

-Samanu (memma som ska påminna om kampen mot fattigdom).

-Sir (vitlök som symboliserar livskraft).

-Serkeh (vinäger som symboliserar livets rörelse och föränderlighet). 

Har man alla dessa ovan så kan man ersätta det med annat som tex Sekkeh vilket betyder ”mynt” som symboliserar rikedom.

En del har dessutom dessa på bordet:

– En spegel. Den symboliserar renheten.

– Diktsamling av poeterna Hafez eller Firdausi som symboliserar den rika persiska kulturen eller koranen som de mer religiösa brukar ha.

– Målade ägg.

– Kakor och nötter

– En skål med en levande guldfisk i (som jag själv brukar skippa när jag dukar fram Haftsin)

Jag önskar er som firar Norouz ett Gott Nytt År med mycket kärlek, glädje god hälsa och framgång.

Mitt namn är Somayeh aka ”Somayeah”. Jag är 39 år, gift, tvåbarns mamma som bor i Stockholm. Jag har hållit på med dans större delen av mitt liv och jobbat som dansare och danslärare, främst för barn och ungdomar. Jag har även sysslat med musik, dansat med olika artister och som egen artist, men musikkarriären har jag lagt på hyllan för tillfället av olika anledningar vilket jag kommer att skriva om mer lite längre fram. Jag har även gjort och gör en del modelljobb, så man kan säga att jag är en ”mångsysslare”. Träning och hälsa är något som jag brinner för och det har gjort att just dansen har varit en stor del av mitt liv. Här på min blogg kommer jag att skriva främst om träning / hälsa, skönhet och mode och kommer att dela med mig om min vardag, tips, råd och inspiration på svenska.