personligt,  samhälle,  Tankar

När konspirationsteorier blir mainstream

Månlandningen ägde aldrig rum…och Coronaviruset är en bluff! Det är nåt som jag har tänkt på och märkt av senaste tiden, eller närmare senaste åren är det här med olika konspirationsteorier som flödar i dagens samhälle. Det kan vara krig, ekonomiska kriser eller pandemier som tar fart på konspirationsteorier. Med en pågående pandemi och nu senaste amerikanska president valet så sprids det otroligt många konspirationsteorier. Genom sociala medier så sprids mycket information och vi matas med allt möjligt.

Vad är en konspirationsteori?

En konspirationsteori bygger på att man tror att vissa händelser eller omständigheter i hemlighet styrs av starka krafter med onda avsikter. Konspirationsteorier uppstår ofta i kris situationer.

En konspirationsteori (av latinets conspirare som betyder ”andas tillsammans”) är en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Ofta används termen i nedsättande bemärkelse men kan även syfta på sakliga hypoteser kring faktiska sammansvärjningar.

Varför tror många på konspirationsteorier nuförtiden?

Nu med en global pågående pandemi och vaccin som är på väg in så sprids massa information och konspirationsteorier. Under karantän tider så tillbringar många mer tid än vanligt på sociala medier där det sprids information, även mycket felaktig information och teorier.

Jag säger absolut inte att alla teorier och info är falska men en stor del är faktiskt falska / tvivelaktiga. Jag är varken för eller emot tex vaccin och om någon frågar mig om jag ska ta vaccinet så skulle jag nog säga att jag inte vet riktigt. Jag var en av dem som valde att inte ta vaccinet mot svininfluensan för några år sen för att jag inte kände att det behövdes då. Men samtidigt vet jag att vaccin också räddar liv.

När det kommer till konspirationsteorier så brukar jag ställa tre frågor:

1. Vilka bevis finns? 2. Vilka källor finns för detta bevis? 3. Hur går resonemanget för att koppla ihop beviset med påståendet

Man blir såklart påverkad av allt detta och när människor försöker sortera i all info som sprids i samhället och speciellt på sociala medier så blir det svårt att plocka ut vad som är sant eller falskt. Ofta tar man till sig det som bekräftar ens världsbild, fördomar och åsikter och det man alltså redan tror på. Naturligtvis så betyder det ju inte att informationen som man tar till sig är sant eller korrekt, då kan det lika gärna vara falskt och inte finnas någon bevis eller grund för. Det handlar om rädsla kontroll och trygghet tror jag.

Vi människor har en tendens att se mönster, tydliga orsaker och förklaringar till saker som händer och varför världen ser som ut som den gör. Vi lever i en komplex värld och vi gör det lättare för oss genom att tro på medvetna krafter som styr världen och även orsakar händelser. Det känns på nåt sätt tryggt att kunna skylla på nån när saker och ting inte går som man önskar, då blir konspirationsteorier lätt att ta till.

Jag tycker att en viss skepticism kan ändå vara bra men jag tror också på att många gånger är det slumpen som styr.

Att tro på ”slumpen” är något som många människor oftast har svårt att ta till sig eller föreställa sig. Det är ett intressant ämne men jag kommer inte att gå in djupare på det just nu.

Hursomhelst så känns det lite som att vara ”Anti” allt blivit på nåt sätt allt vanligare och mainstream i dagens samhälle. Va tycker du?

Mitt namn är Somayeh aka ”Somayeah”. Jag är 39 år, gift, tvåbarns mamma som bor i Stockholm. Jag har hållit på med dans större delen av mitt liv och jobbat som dansare och danslärare, främst för barn och ungdomar. Jag har även sysslat med musik, dansat med olika artister och som egen artist, men musikkarriären har jag lagt på hyllan för tillfället av olika anledningar vilket jag kommer att skriva om mer lite längre fram. Jag har även gjort och gör en del modelljobb, så man kan säga att jag är en ”mångsysslare”. Träning och hälsa är något som jag brinner för och det har gjort att just dansen har varit en stor del av mitt liv. Här på min blogg kommer jag att skriva främst om träning / hälsa, skönhet och mode och kommer att dela med mig om min vardag, tips, råd och inspiration på svenska.